UMTS czy już w Chotomowie i okolicy?

UMTS czy już w Chotomowie i okolicy?

Postprzez Mariusz Grzybek » 26 gru 2006, o 23:20

UMTS czy już w Chotomowie i okolicy?

Na drugim forum Robert napisał:
Przypadkiem odkryłem, że mój I-plus działa w trybie UMTS, Chotomów rejon ul. Spokojna, pewnie to jakiś odprysk z Łomianek, lecz działa i bardzo mnie to cieszy.


Sam zastanawiałem się jak jest z UMTS-em (3G) w Chotomowie i okolicach dopóki sam nie sprawdziłem. Wszystko zależy od operatora w pobliżu Chotomowa. UMTS - jak do tej pory działa tylko w dużych miastach jednak nie zawsze to się sprawdza bo w Łodzi nie wszyscy operatorzy go umożliwiają. Testowałem Twojego odpowiednika i-Plusa z Orange i niestety uruchomił się (Osiedle Pogodne) tylko w trybie GPRS, a to jak wiecie wielka różnica.

Tak wiec zależy to tylko od operatora. Osobiście bardzo mi szkoda, że Chotomów nie jest jeszcze doceniony przez nowe technologie. Jak widać wyjątkiem jest Plus (ciekawe czy w całym Chotomowie/Dąbrowie), czy testował ktoś z Was Blue Connect? Jakie są Wasze odczucia u innych operatorów?

Jak widac technologie bezprzewodowe oferowane przez operatorów komórkowych dopiero wchodzą w etap rozwojwy, a dopiero 3G UMTS może zadowolić.
Pozdrawiam
Mariusz Grzybek
 

Re: UMTS czy już w Chotomowie i okolicy?

Postprzez PiVi » 27 gru 2006, o 09:07

Mariusz Grzybek napisał(a):Jak widac technologie bezprzewodowe oferowane przez operatorów komórkowych dopiero wchodzą w etap rozwojwy, a dopiero 3G UMTS może zadowolić.
Pozdrawiam


Era - 3G działa jeszcze na samym początku Jabłonny.
Videokonferencje są lekko śmieszne (faza opóźnienia) - ale ciekawy wodotrysk.
Jedyne sensowne zastosowanie to szybki iNET.

PiVi
TAKIE SA MOJE ZASADY!
Jesli sie Wam nie podobaja mam tez inne...
Obrazek
Avatar użytkownika
PiVi
Site Admin
 
Posty: 497
Dołączył(a): 15 wrz 2006, o 10:17
Lokalizacja: Dąbrowa Chotomowska

Postprzez Mariusz Grzybek » 27 gru 2006, o 09:10

Dodam, że powyższe dotyczy połączeń internetowych z wykorzystaniem sieci komórkowych a nie samych telefonów. NIestety w sieciach bezprzewodowych priorytet cały czas maja telefony komórkowe technologie internetowe są na drugim miejscu.

Pozdrawiam
Mariusz Grzybek
 

Postprzez szpak » 27 gru 2006, o 09:36

używałem videorozmow w Jabłonnie i Chotomowie - fakt lekko to zabawne - zważywszy na koszt. Ale już internet na laptoku to prawie 350 kbps - czyli calkiem niezle...
pozdrawiam Szpaku
użytkownik Orange
Avatar użytkownika
szpak
Radny Powiatu
 
Posty: 183
Dołączył(a): 14 paź 2006, o 22:31
Lokalizacja: Komornica

Postprzez Fotograf » 27 gru 2006, o 15:06

szpak napisał(a):używałem videorozmow w Jabłonnie i Chotomowie - fakt lekko to zabawne - zważywszy na koszt. Ale już internet na laptoku to prawie 350 kbps - czyli calkiem niezle...
pozdrawiam Szpaku
użytkownik Orange


To słabo ja mam HSDPA w Jabłonie i transfer 1,8Mbps ale ja mam telefon a wlaściwie kartę do laptopa GTMaxa w Erze.
Z tego co wiem spora część powerzchni kraju jest w zasięgu EDGE'a czyli około 256 kbps do internetu i przeglądania stron w zupełności wystarczy.
Dla zainteresowanych najbliższy UMTS'owy BTS Ery jest na Łajskach na kominie ciepłowni więc w zasiegu są Legionowo i część Jabłonny.

Tu masz mapkę z zasięgiem
Fotograf
 

Postprzez szpak » 27 gru 2006, o 17:00

zasieg 3G Ery jest rowniez u mnie w lesie koło Zapory w Dębem/Komornicy :) czyli widac, ze sie staraja :)
Avatar użytkownika
szpak
Radny Powiatu
 
Posty: 183
Dołączył(a): 14 paź 2006, o 22:31
Lokalizacja: Komornica

Postprzez greg » 27 gru 2006, o 17:18

3G działa mi w Dąbrowie Ch. na Wspólnej na zewnątrz domu w sieci Orange.
greg
 

Postprzez Fotograf » 27 gru 2006, o 18:10

Jak macie karty GTMax firmy option to warto jest zrobic upgrade firmware do HSDPA .
Tu macie link do strony z upgrade'm
Fotograf
 


Powrót do Aktualności



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości