Pytanie: (kategoria: Komunikacja)
Witam. Jak to się stało że urząd gminy dopuścił do takich zmian kursowaniu autobusów że z osiedli mieszkaniowych Przylesie i Leśna autobus 731 jest praktycznie zapełniony po brzegi (ludzie nierządzącą się jak sardynki w konserwie) a często jest problem z zmieszczeniem się do środka. Proszę wpłynąć na przewoźnika by w godzinach porannego szczytu w kierunku Warszawy i w godzinach szczytu powrotów kursowało więcej autobusów. Nie mieści mi się w głowie by o godz piątej rano były tylko trzy autobusy do Warszawy a o szóstej dwa!!! Dodam także że bez wprowadzenia większej liczby kursów autobusów sytuacja ulegnie dalszemu pogorszeniu gdyż od pierwszego Października zaczną dojeżdżać studenci do uczelni.
Z Poważaniem
(Mariusz Liżewski, 08.09.2011 r.)
Odpowiedź:
Szanowny Panie Mariuszu,
W związku z licznymi pytaniami o działania gminy w sprawie zwiększenia częstotliwości kursów linii 731, informuję, że w trakcie kolejnego spotkania w poniedziałek 19 września z przedstawicielem ZTM, ustalono, że w porannych godzinach szczytu zostanie zwiększona ilość autobusów. Po zmianach autobus w porannych godzinach szczytu (od godziny 5.00 do 8.00) będzie jeździł średnio co dwadzieścia minut. Planowane zmiany wg zapewnień ZTM mają wejść w życie na początku października 2011 r.
Tadeusz Rokicki, Zastępca Wójta
Uśmiałam się dziś szalenie po tym, jak sprawdziłam "nowy" rozkład 731. Naprawdę poczucie
chóóómoru nie opuszcza pana Rokickiego.
Przed zmianami rozkład poranny wyglądał tak:
5 02 27 57
6 24 48
7 09 38
A PO ZMIANIE TAK:
5 02k 27k 57k
6 24k 36r 48k
7 00n 09k 38k
Z legendą :
r - kurs do krańca: DĄBRÓWKA SZLACHECKA
n - kurs do krańca: NOWODWORY; ostatni przystanek po trasie: HENRYKÓW
k - kurs do krańca: ŻERAŃ FSO
A zatem dodano dwa kursy, z których żaden nie kończy się na Żeraniu.
Ja mam inne propozycje:
5 02p 27l 57m
6 24l 36m 48a
7 00n 09ś 38j
p - pole buraczane
l - las
m - tylko do Modlińskiej 234
a - albo przyjedzie, albo nie
n - kurs tylko w 3 niedzielę miesiąca
ś - nie kursuje w środę
j - jak się zmieścisz, to pojedziesz
Tia...