Jaki internet w Chotomowie?

Chotomów i Dąbrowa Chotomowska

Jaki internet w Chotomowie?

Postprzez Apapus » 17 mar 2009, o 13:33

Hej, jestem nowy na tym forum i kieruję do Was zapytanie:

z jakiego netu korzystacie? kto jest waszym providerem? jakie są jego parametry? czy jesteście z niego zadowoleni?

Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Pozdrawowienia, Apapus.
Apapus
 
Posty: 33
Dołączył(a): 17 mar 2009, o 13:15
Lokalizacja: Chotomów

Postprzez MagdaM » 17 mar 2009, o 14:27

Najlepszy jest internet na kablu ale jak nie masz takiej możliwości to muszę Ci powiedzieć, że HOTNET się ostatnio bardzo poprawił, poza tym właściciel Hotnetu jest dość sympatyczny, jak są jakieś awarie to odbiera telefony czyli na bieżąco informuje co się dzieje i kiedy usterka zostanie usunięta - reklama HOTNETU jest bodajże na stronie głównej Chotomowa (korzystamy z Hotnetu od paru lat) POZDRAWIAM.
MagdaM
 
Posty: 575
Dołączył(a): 17 lip 2008, o 16:26
Lokalizacja: Dąbrowa Chotomowska

Postprzez abramek » 17 mar 2009, o 18:57

Ogólnie to chyba linia telefoniczna + jakiś ADSL (Orange Freedom czy też Neostrada). Transfer taki jaki się wykupiło etc. Patrząc na Hotnet dziś płacić 110 pln za łącze 1/1 to tak trochę dużo, a ostatnio u znajomych jak byłem to problem z osiągnięciem 512 był. Jak chcesz coś bardzo szybko etc to polecę Playa Online. U nas w Chotomowie stabilnie chodzi, praktycznie ciągle 1024 kbps, czasami do 800 spadnie.

Ja mam Neostradę od kiedy tu mieszkam, czyli już prawie 3 lata i jestem zadowolony, jak była raz jakaś awaria to od zgłoszenia na 800 102 102 miałem godzinę później montera w domu i wszystko potem działało. Ogólnie net stabilny, chodzi tyle ile wykupione jest, pingi na onet = 10-15 ms.
W razie problemów służę pomocą na privie. ;)

Abramek
abramek
 
Posty: 55
Dołączył(a): 3 wrz 2007, o 19:07

Postprzez Apapus » 17 mar 2009, o 20:15

Kiedyś już korzystałem z hotnetu i wszystko było w porządku poza ceną - 110zł za 1024, to dużo za dużo.
Przeniosłem się do Netii, płaciłem 79 za 2048 i byłem zadowolony, ale się przeprowadziłem kawałek i nie mam już zasięgu niestety (swoją drogą, Netia robiła mi OGROMNE problemy z rozwiązaniem umowy... mówiąc krótko przeprowadziłem się w grudniu, a dopiero w kwietniu umowa zostanie rozwiązana... i zgadnijcie kto za to płaci...).

Niestety nie mam dostępu do kabla, przynajmniej w najbliższym czasie, a nie chcę podpisywać z TPSA wstępnej umowy, bo dociągnięcie kabla może trwać 10 miesięcy, a może i trwać miesiąc...

Dzięki za odpowiedzi, czekam na kolejne, z opiniami innych użytkowników.

Pozdrowienia, Apapus.
Apapus
 
Posty: 33
Dołączył(a): 17 mar 2009, o 13:15
Lokalizacja: Chotomów

Postprzez Apapus » 19 mar 2009, o 01:27

Niestety ani 4Web (ba! pomimo reklamy, 4web wogóle nie obsługuje Chotomowa...) ani Hobby u mnie nie mają zasięgu, zostaje więc Hotnet, Sferia lub umowa przedwstępna z TPSA...
Czy użytkownicu Hotnetu i Sferii mogliby się wypowiedzieć jak to u nich jest?
Jaki jest stosunek ceny do przepustowości i jakości?
Czy to mi się tylko tak wydaje, czy Sferia ma limit pobierania danych przy internecie radiowym?

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam, Apapus.
Apapus
 
Posty: 33
Dołączył(a): 17 mar 2009, o 13:15
Lokalizacja: Chotomów

Postprzez abramek » 24 mar 2009, o 22:28

Jak to ma być tymczasowo to polecę Playa Online.
Tylko zależy gdzie mieszkasz.
Prepaidowo 2 GB - 39 ? pln, nie jestem pewien w tej chwili. Jakiś telefon z HSDPA i tyle. Ostatnio Huawaie E160 były za 160 pln w ich punktach. Na allegro jeszcze można dostać.

Sferie odradzę - drogo i limity małe.
W razie problemów zapraszam na PW:)

Pozdrawiam,
Abramek
abramek
 
Posty: 55
Dołączył(a): 3 wrz 2007, o 19:07

Postprzez Marcin » 25 mar 2009, o 10:48

witam,

wybierz się do salonu Orange w Legionowie i poproś o wypożyczenie CDMA na 30 dni, dostaniesz. To nowiutka technologia, dająca super transfery w paśmie NMT. Robi wrażenie i za minimalne pieniądze rozwiązuje wszystko, czego potrzebujesz.

pozdrawiam,

Marcin
Marcin
 

Postprzez abramek » 27 mar 2009, o 16:13

Racja,
o CDMA zapomniałem :)
Na razie limitów nie ma, więc można ściągać ile się da.
Pingi w granicach 70-120 ms są
abramek
 
Posty: 55
Dołączył(a): 3 wrz 2007, o 19:07

Postprzez Apapus » 27 mar 2009, o 16:16

Ok, dzięki wielkie.
Dzisiaj przyjeżdża do mnie konsultant Sferii, potestuję ją przez te cztery dni, potem się wybiorę do Orange.
Jeszcze raz dzięki za dobre rady.

Pozdrowienia, Apapus.
Apapus
 
Posty: 33
Dołączył(a): 17 mar 2009, o 13:15
Lokalizacja: Chotomów

Postprzez abakusso » 2 kwi 2009, o 13:44

Witam.

HOTNET
----------
Przez 1,5 roku korzystałem z HOTNET.
Sieć najczęściej była dostępna.
110 PLN/mies.

+ Stabilność
+ Miła obsługa
+ Prędkość łącza w nocy do 2Mb/s

- Prędkość 1mbit/1mbit jest TEORETYCZNA.
- Zbyt wysoka cena do łącza.
- Brak własnego IP
- LIMITowane łącze.

Na początku strasznie się denerwowałem na niestabilność sieci. Kiedy tylko zaczynałem korzystać z łącza wszystko zdychało.
Po dokładnych pomiarach okazało się, ze HOTNET po 5 min transmisji obcina łącze z
1Mb/s do 256kb/s (o 1/4)!! i ta prędkość utrzymuje się aż do zakończenia transmisji.
W rozmowie telefonicznej Pan Krzysztof przyznał, że istotnie tak jest i dzięki temu jego łącza są stabilne w Chotomowie i dorzucił coś tam - miło z jego strony :)

Zdarzało się, że nie mogłem wysłać większych projektów na serwer, bo transmisja spadała do żenujących 256Kb/s
Nie można też korzystać w pełni z
youtube, radia internetowego i większych plikach do ściągnięcia nie wspominając.

Później odkryłem przypadkiem, że od 2 w nocy prędkość nie spada, ba nawet zwiększa się.
2Mb/s i tak do 8 rano. I to już było do zniesienia :)

Po jakimś czasie nauczyłem się korzystać z tego łącza. Strony i mniejsze rzeczy w ciągu dnia, większe pliki do taskmanagera w nocy.

Wspominacie, że dziś 1MB za 110 PLN to dużo. Jeśli na prawdę było by to łącze symetryczne (wysyłanie i odbieranie tej samej prędkości) to uważam, że cena jest ok.

Jeśli ktoś mało korzysta z internetu i słabo się zna na sieci/komputerach raczej powinien wybrać tę opcję.

CHOBBY/NETMANIAK
-------------------------
96,38 + 10 PLN za własne IP.

Używam od miesiąca.

+ Prędkość deklarowana 2Mb/s
+ Cena niższa niż w CHOTNET
+ Bez limitów
+ Własne IP

- Mało stabilna
- Obsługa hm... no anonimowa - jak to w troszeczkę większej firmie
- Prędkość rzeczywista od 0,5Mb/s do 2Mb/s

Co to znaczy, że sieć mało stabilna.
Moje testy z przykładowego dnia:

Godzina DOWN UPLOAD

10:56 771 kbps 891 kbps
11:02 791 kbps 689 kbps
11:27 2043 kbps 1874 kbps
11:48 948 kbps 222 kbps
11:54 819 kbps 1395 kbps
13:22 2253 kbps 2253 kbps
13:25 2051 kbps 1817 kbps
14:00 2340 kbps 1900 kbps
15:05 2340 kbps
16:50 2330 kbps
00:34 2056 kbps 1189 kbps
00:57 2034 kbps 1732 kbps

Jak chłopaki w Hobby nie pracują to pada im jakiś router i dopiero w godzinach pracy go uruchamiają. Twierdzą, że zamówili nowy i jak go wymienią będzie już stabilnie.
Tak więc ostatni weekend był BEZ SIECI :(
Jak nie ma sieci to dają rabaty.

Hobby daje własne IP :) - więc można łączyć się do domu przez jakiegoś VPN-a :)


TPSA
--------

Mieszkam na osiedlu Pogodnym, gdzie jest kabel TPSA.
Podłączenie przez ADSL odsuwam w czasie, ponieważ trzeba płacić obowiązkowy abonament za telefon stacjonarny, albo opłatę za utrzymanie łącza. Nie potrzebują telefonu stacjonarnego od TPSA. Przy Neostradzie czy innym operatorze ADSL jest raczej wolny UPLOAD.
Numer stacjonarny mam - przez VOIP - bez abonamentu, gdzie połączenia mam za 6gr/min z naliczaniem sekundowym na cały świat (za wyjątkiem komórek i egzotycznych krajów)


Pozdr.
Przemek.
Avatar użytkownika
abakusso
 
Posty: 63
Dołączył(a): 5 lut 2008, o 10:20
Lokalizacja: Chotomów

Następna strona

Powrót do Aktualności Chotomowskie



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość