![:]](./images/smilies/yeah.png)
To jest zadanie dla Pana Weksekberga. Dziwne ,że Komisja Rew. nic nie może znaleźć. Ale kto mnie słucha?
Art. 18a. 1. (19) Rada gminy kontroluje działalność wójta, gminnych jednostek organizacyjnych oraz jednostek pomocniczych gminy; w tym celu powołuje komisję rewizyjną.
2. (20) W skład komisji rewizyjnej wchodzą radni, w tym przedstawiciele wszystkich klubów, z wyjątkiem radnych pełniących funkcje, o których mowa w art. 19 ust. 1.
3. (21) Komisja rewizyjna opiniuje wykonanie budżetu gminy i występuje z wnioskiem do rady gminy w sprawie udzielenia lub nieudzielenia absolutorium wójtowi. Wniosek w sprawie absolutorium podlega zaopiniowaniu przez regionalną izbę obrachunkową.
Art. 1. 1. Mieszkańcy gminy tworzą z mocy prawa wspólnotę samorządową.
Udział w kosztach budowy urządzeń infrastruktury technicznej
Art. 143. 1. Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się do nieruchomości bez względu na ich rodzaj i położenie, jeżeli urządzenia infrastruktury technicznej zostały wybudowane z udziałem środków Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego, z wyłączeniem nieruchomości przeznaczonych w planie miejscowym na cele rolne i leśne, a w przypadku braku planu miejscowego do nieruchomości wykorzystywanych na cele rolne i leśne. Przepis art. 92 ust. 2 stosuje się odpowiednio.
2. Przez budowę urządzeń infrastruktury technicznej rozumie się budowę drogi oraz wybudowanie pod ziemią, na ziemi albo nad ziemią przewodów lub urządzeń wodociągowych, kanalizacyjnych, ciepłowniczych, elektrycznych, gazowych i telekomunikacyjnych.
Szanowna Pani Wójt.
Jaki jest powód, że nie wykorzystuje Pani możliwości nakładania opłat adiacenckich - Art.145 Ustawy o gospodarce nieruchomościami. Czy nie uważa Pani, że takie zaniechanie to poważne uszczuplenie dochodów gminy, które będzie skutkować zapóźnieniami w inwestycjach infrastrukturalnych na pokolenia? Pozdrawiam.
Szanowna Pani Wójt, bardzo proszę o ustosunkowanie się do mojego pisma z dnia 21.01.2008, w sprawie utwardzenia ul. Obrońców Modlina.
Ponieważ zauważyliśmy, ze po pojawieniu się w Kurierze Telewizyjnym wzmianki o ul. Podleśnej, gdzie jedna z naszych sąsiadek zakopała się i urwała zderzak, również zgłosiliśmy problem swojej drogi do TVP3.
W przypadku ul. Podleśnej reakcja Gminy była natychmiastowa, droga została utwardzona. Ale czy koniecznie musimy wzywać telewizję, żeby coś uzyskać?
TVP3 dostało nasze pismo i kontaktowało się z przedstawicielami Gminy, niestety podobno wizja lokalna z Pani udziałem nie jest możliwa. Bardzo prosimy po raz kolejny o utwardzenie naszej drogi, na prawdę nie da się żyć w takich warunkach. Chętnie następnym razem załączę zdjęcia obuwia mojego dziecka, które pokonuje bagno w drodze do i ze szkoły. O oświetleniu ulicy nawet nie marzymy, ale bardzo prosimy o informację kiedy można się spodziewać utwardzenia ul. Obrońców Modlina, której to nazwy domagali się miejscowi Kombatanci.
Myślę, że nie byliby dumni, że wywalczona podobno przez nich ulica wygląda właśnie tak. W imieniu mieszkańców ul. Obrońców Modlina bardzo prosimy o pilną odpowiedź i czynną pomoc w naprawie naszej drogi.
Powrót do Polityczne dysputy...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość