sharkah napisał(a):Marcin,
a czy ta instalacja do cwu z kolektorami, to może jakoś współpracować z piecem gazowym czy tylko z grzałką elektryczną?
Póki co jak liczę, czy mi się opłaca zakładać kolektory, to zwrot z inwestycji wychodzi mi, że jest po ponad 10 latach

Teraz na ciepłą wodę w sezonie kwiecień-wrzesień wydajemy ok. 60 złotych miesięcznie (przy użyciu gazu).
a) Tak. CWU z kolektorami słonecznymi może współpracować z dowolnym źródłem energii - może być i dynamo od roweru

Gaz, olej czy inne paliwo - bez różnicy, bo piec zamienia energię gazu w energię cieplną, którą potem może skierować do zasobnika z wodą. Ja nie mam gazu (zrezygnowałem), więc używam do tego elektryczności. W skrócie: tak.
b) Tak, gaz jest tanim paliwem, czyli przejście z gazu na solar do CWU oznacza dłuższy okres zwrotu z kapitału. ALE: to, ile wydajesz na CWU to jednak nie tylko funkcja paliwa, ale też ile osób korzysta i w jaki sposób - dla jednej osoby będzie to trwało dłużej, niż dla czterech (czyli u Ciebie okres zwrotu może dłuższy niż u Twoich Sąsiadów). Nie wiem, jak wygląda cennik gazu, ale 60 zł to niewiele.
Wyliczenia co ile robiłem już w innym wątku: przy 3-4 osobowej rodzinie okres zwrotu jest znacznie krótszy. Do tego trzeba jeszcze dodać, że nośniki energii (m.in. gaz) niestety, drożeją i będą konsekwentnie drożeć. W moim przypadku (2 osoby) instalacja zwróciła się po 6 latach i od 3 lat mam ciepłą wodę przez pół roku za darmo.
pozdrawiam,
Marcin