III LINIA METRA PRAWIE DO JABŁONNY

Nasze lokalne społeczności.

III LINIA METRA PRAWIE DO JABŁONNY

Postprzez myoni » 3 lip 2009, o 10:21

WITAM,

NA TVNWARSZAWA PODANE SA INFORMACJE NA TEMAT MŻLIWOŚCI URUCHOMIENIA 3 LINI METRA WYKORZYSTUJĄCEJ LINIE KOLEJOWE Z PRZYSTANKIEM NA STACJI WARSZAWA PŁUDY (BARDZO BLISKO) A SKORO PŁUDY TO NASTĘPRNA JEST CHOSZCZÓWKA PEWNO TEŻ A TO JUŻ BARDZO BLISKO NAS.

POZDRAWIAM

MYONI

PONIŻEJ LINKI

http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1607912 ... omosc.html

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1608001,0, ... omosc.html
myoni
 
Posty: 141
Dołączył(a): 17 gru 2008, o 12:12
Lokalizacja: Jabłonna

Postprzez szumski » 3 lip 2009, o 10:56

30 lat temu, wozili nas na studiach pokazać konstrukcję Dworca Centralnego. To co jest na wierzchu każdy widzi, ale pod torami są fundamenty skrzynkowe - w skrócie takie tunele, że wystarczy ziemię wybrać. Cała linia średnicowa od Otwocka do Pruszkowa (z perspektywą na bodaj Milanówek) miała być wykorzystana jako linia metra z puszczeniem nitki właśnie pod DC.
Przez 30 lat wykorzystano TYLKO zaplanowane już za Gierka przejście z DC na Metro Centrum.

Urbański jak był chwilę prezydentem też gardłował że "jego inżynierowie" wymyślili te połączenia. Nie prawda to już jest od lat, mnie uczyli na tych planach poglądu na urbanistykę w latach 80-83. Teraz nie wiadomo czy przy chaosie urbanistycznym jaki jest w centrum cokolwiek się zrealizuje, czy następny móndry nie wymyśli kolei podniebnej. Pozdrawiam
szumski
Kłusownik kołtuństwa
 
Posty: 4874
Dołączył(a): 29 sie 2006, o 06:21

Re: III LINIA METRA PRAWIE DO JABŁONNY

Postprzez dezorganizator » 3 lip 2009, o 13:36

myoni napisał(a):WITAM,

NA TVNWARSZAWA PODANE SA INFORMACJE NA TEMAT MŻLIWOŚCI URUCHOMIENIA 3 LINI METRA WYKORZYSTUJĄCEJ LINIE KOLEJOWE Z PRZYSTANKIEM NA STACJI WARSZAWA PŁUDY (BARDZO BLISKO) A SKORO PŁUDY TO NASTĘPRNA JEST CHOSZCZÓWKA PEWNO TEŻ A TO JUŻ BARDZO BLISKO NAS.

POZDRAWIAM



Tam, gdzie ludzie mają łeb na karku i umieją liczyć pieniądze, metro jest połączone z kolejami podmiejskimi w jeden system, a pod ziemią jeździ tylko tam, gdzie musi. Drążenie tunelu jest drogie i czasochłonne, a naprawdę nie wszędzie trzeba jeździć pod ziemią. W dodatku gotowa (prawie) infrastruktura jest, tylko to połączyć w jeden system. Były robione opracowania, projekty, ale jakoś umarło to śmiercią naturalną. I nikt mi nie wmówi, że np. na Tarchomin trzeba ryć tunel przez kolejne 25 lat, zamiast puścić kolej po wierzchu i mieć temat z bani. Oczywiście przy natężeniu ruchu właściwym dla metra to nie jest tylko położenie szyn i zbudowanie przystanków, ale np. całkowite wydzielenie ruchu, żeby nawalony pan Zdzisiek albo łoś z Puszczy kampinoskiej nie miał możliwości wejścia na tory, ale da się to zrobić i na pewno będzie taniej niż fundowanie kolejnej barbórki górnikom z budowy metra w Warszawie.
co by tu jeszcze spieprzyć panowie?
Avatar użytkownika
dezorganizator
 
Posty: 489
Dołączył(a): 27 paź 2006, o 14:30
Lokalizacja: z Nienacka

ehh

Postprzez Maskot » 14 maja 2010, o 09:43

Minął już prawie rok od tych informacji i temat ucichł, szkoda...
Maskot
 
Posty: 10
Dołączył(a): 14 maja 2010, o 09:40
Lokalizacja: Jabonna


Powrót do Osiedla Jabłonowskie



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość