RYBA PO GRECKU

Czyli Nasze gotowanie :)
Przepisy prosto z Jabłonny, Chotomowa i okolic.

RYBA PO GRECKU

Postprzez kaola » 20 mar 2012, o 17:52

RYBA PO GRECKU


SKŁADNIKI:
- kilogram filetów rybnych (najlepszy jest dorsz)
- 5 dużych marchewek
- 2 średnie pietruszki
- kawałek selera
- jeden por
- duża cebula
- koncentrat pomidorowy lub puszka pomidorów bez skóry
- 6 ziaren angielskich
- 2 liście laurowe
- delikat do mięsa, pieprz, sól

Przepis
Rybę kroimy na kawałki i posypujemy z każdej strony delikatem do mięs. Nie ma tu błędu - delikat do mięs daje lepszy smak niż delikat do ryby. Następnie ją podsmażamy.
Teraz bierzemy się za warzywa. Sprawnymi ruchami noża zamieniamy cebulę na stos drobnej kostki, który ląduje w garnku. Tam, na oleju, podsmażamy cebulkę uważając, aby się nie przypaliła. Marchewkę, pietruszkę i selera trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli. W tym samym czasie, do garnka wlewamy pół szklanki wody, wsypujemy około pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Z pora odcinamy liście i końcówkę, a łodygę kroimy w talarki i również wrzucamy do garnka. Całość podgotowujemy 10 minut. Po tym czasie do warzyw dorzucamy pomidory lub ze trzy łyżeczki koncentratu. Gotujemy dalej, aż do zmięknięcia włoszczyzny. Radzę nie przykrywać baniaka, aby odparować większość wody.

Po skończonym gotowaniu bierzemy jakąś miskę i na jej spód nakładamy warstwę warzyw około centymetrowej grubości. Na nich układamy, jeden przy drugim, kawałki ryby. Następnie ponownie dajemy warzywa i tak aż do wyczerpania składników. Ryba jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno
Avatar użytkownika
kaola
 
Posty: 478
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 10:45
Lokalizacja: CHOTOMÓW

Powrót do Qchnia Gminna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron