Jak prawidłowo ugotować jaglankę?

Czyli Nasze gotowanie :)
Przepisy prosto z Jabłonny, Chotomowa i okolic.

Jak prawidłowo ugotować jaglankę?

Postprzez kaola » 16 sie 2012, o 14:58

Jak prawidłowo ugotować jaglankę?

Oczywiście istnieje kilka metod na ugotowanie kaszy, jednak naszym celem będzie przyrządzenie jej w postaci sypkiej - najbardziej lubianej przez nasze podniebienia.

Na początku dobrze jest dokładnie umyć ziarna w zimnej wodzie – możemy wykorzystać drobne sito i umyć ją pod bieżącą wodą lub kilka raz płukać kaszę w naczyniu po czym odsączyć wodę. Następnie wrzucamy ją na lekko posolony wrzątek (na każdą szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody), najlepiej z dodatkiem łyżki masła. Niektórzy dosypują także niewielką ilość sproszkowanej witaminy C, która eliminuje gorycz i wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w zbożach.

Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu. Nie mieszamy! Podobnie jak w przypadku gotowania ryżu między ziarenkami tworzą się kanaliki, którymi uchodzi gorące powietrze, dzięki czemu temperatura przy dnie reguluje się sama. Po 20 minutach sprawdzamy, czy wchłonęła płyn i jest już gotowa. Nie dolewamy wody, aby się nie rozgotowała ani też nie zostawiamy jej na ogniu dłużej, bo może się przypalić. Jeśli zauważymy, że po 20 minutach gotowania jest twardawa, możemy włożyć ją do piekarnika lub gotować na parze, aby doszła do sypkiej postaci. Można także garnek z kaszą owinąć w koc lub kołdrę i na okres jednej godziny odstawić w ciepłe miejsce, aby doszła do siebie. Gotowe!

Na słodko…

Przepisy na desery z kaszy jaglanej wykorzystywały już nasze babcie – te słodkości nie wymagają wiele zachodu, a smakują wyśmienicie! Właśnie o tej porze roku, przy mrozach za oknem warto dogadzać sobie takimi pysznościami.

Oto przepis na bardzo prosty deser:

Potrzebujemy (oprócz kaszy) kilku jabłek, rodzynek, migdałów lub orzechów włoskich, miodu, kilku kropel soku z cytryny i cynamonu. Obrane i pokrojone w plasterki jabłka dusimy na odrobinie wody i masła przez 10 minut w rondlu. Następnie wrzucamy rodzynki, orzechy lub migdały i skrapiamy kropelkami soku z cytryny. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę, trzymamy jeszcze chwilkę na małym ogniu, mieszamy i dosypujemy cynamon. Podajemy polewając deser miodem lub posypując cukrem. Polecamy spróbować także z jogurtem naturalnym.

Ten sam deser możemy przygotować w piekarniku. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: kaszę (nie w pełni ugotowaną), następnie podduszone jabłka z orzechami i cynamonem, na górze znów kaszę. Zapiekamy pół godziny w niskiej temperaturze.

żródło: http://www.gotujmy.pl/jak-prawidlowo-go ... 10818.html
Avatar użytkownika
kaola
 
Posty: 478
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 10:45
Lokalizacja: CHOTOMÓW

Powrót do Qchnia Gminna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość