Spotykane w sklepach produkty o nazwie nalewka, zwykle nie mają nic wspólnego z prawdziwymi nalewkami. S M A C Z N E G O
jak zrobić prawdziwą nalewkę z czarnych jagód.
Nalewkami nazywamy alkoholowe wyciągi z owoców, a także z kwiatów lub ziół. Są sporządzane w procesie maceracji, czyli poprzez zalanie naszych składników alkoholem. Podajemy je w niewielkich kieliszkach, zwykle do pikantnych przekąsek.
Składniki:
• 1kg jagód
• 1l spirytusu 95%
• 0,5kg cukru
Wykonanie:
1.Przebieramy jagody, aby odrzucić nadpsute owoce.
2.Myjemy i odsączamy jagody na sicie. Następnie zasypujemy cukrem i zalewamy w słoju spirytusem, aby były całkowicie przykryte.
3.Słój stawiamy w ciepłym, słonecznym miejscu.
4.Po 4 tygodniach zlewamy spirytus. Nalew rozcieńczamy wodą do objętości 2,25 litra.
5.Przefiltrowujemy i rozlewamy wszystko do butelek. Po miesiącu możemy używać.
żródło: http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/napoj ... .html?p=44
=========
Jak zrobić nalewkę wiśniową?
Nasze babcie i mamy przygotowują z wiśni pyszne soki, dżemy i marmolady.
Jednak to nie jedyny sposób na to, aby cieszyć się smakiem i aromatem wiśni w jesienne i zimowe wieczory.
Najlepszym pomysłem na przetworzenie tych owoców będzie przygotowanie z nich rozgrzewających nalewek, które pomogą nam zwalczać przeziębienie, a także będą przepysznym dodatkiem do deserów.
Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na nalewki z wiśni.
Nalewka tradycyjna
•1 kg wiśni
•500 ml wody
•1 l spirytusu
•cukier
Wiśnie myjemy, połowę z nich drylujemy, wsypujemy do słoja lub gąsiorka , zasypujemy niewielką ilością cukru.
Przygotowujemy roztwór z 500 ml spirytusu i 500 ml wody. Zalewamy nim wiśnie, zamykamy słój i odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce.
Po tym czasie odlewamy powstałą nalewkę, a owoce mieszamy z resztą cukru i spirytusu. Wiśnie ponownie odstawiamy na 3-4 tygodnie.
Następnie filtrujemy, mieszamy obie części nalewek, rozlewamy do butelek i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2 miesiące.
Pozostałe owoce można ponownie zalać wódką i wykorzystać jako dodatek do deserów.
============
Jak zrobić malinówkę?
Maliny wkładamy do dużego słoja i zalewamy rozcieńczonym spirytusem po czym zostawiamy na około 20 dni.
Codziennie powinniśmy delikatnie potrząsnąć słojem, żeby wszystkie owoce dobrze nasiąknęły alkoholem.
Po około 20 dniach odcedzamy spirytus, który przelany w inne naczynie, na przykład butelkę, którą odkładamy na bok.
Wracamy do malin, które zasypujemy cukrem i ponownie zostawiamy na 20 dni. Musimy pamiętać żeby codziennie mieszać słojem, tak aby rozpuścił się cały cukier.
Po tym czasie odcedzamy sok z malin. Następnie wszystkie płynne składniki – spirytus odcedzany na początku oraz sok powstały potem łączymy i przelewamy do butelek.
Tak przygotowane i szczelnie zakręcone nalewki powinny postać parę dni nie niepokojone, ponieważ pozwoli im to nabrać odpowiedniego koloru.
Tak przygotowana nalewka, poza wyleczeniem lekkiego przeziębienia, także z pewnością poprawi nam nastrój w chłodne dni.
=============
Pigwówka - nalewka z pigwy
Pigwówkę przyrządza się z dojrzałych owoców pigwy – na 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru, 1 l czystej wódki i 1 l spirytusu .
Niepowtarzalnego aromatu doda wanilia, tak więc należy przygotować także 1 laskę wanilii.
Zobacz także: Nalewka z czarnych jagód
Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem.
Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach.
Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.
Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką.
Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki.
Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.
Po upływie tego czasu nalewki można skosztować. Trzeba jednak pamiętać, że im starsza Pigwówka, tym jej smak lepszy a charakter bardziej szlachetny
żródło:
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/napoj ... pigwy.html