Podpłomyki

Czyli Nasze gotowanie :)
Przepisy prosto z Jabłonny, Chotomowa i okolic.

Podpłomyki

Postprzez kaola » 2 lis 2012, o 16:03

Podpłomyki


- składniki
dag
mąka tortowa 80
świeże drożdże 4
łyżeczki
Cukier 2
Olej 2
Sól 2
Sposób przygotowania W mące zrobić dołek, wlać drożdże zmieszane z 50ml letniej wody. Oprószyć delikatnie mąką. Przykryć i odstawić na 30 min. Wlać 1i1/3 szkl letniej wody, wsypać cukier, sól i wlać olej. Wyrobić, przykryć i odstawić na godz. Ponownie zagnieść, uformować 12 małych placuszków. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, płytko naciąć nożem. Posmarować letnią wodą i oprószyć mąką. Odstawić na 15min. Piec ok. 10 min w temp. 220-250st.

żródło: http://smak.pl/przepisy/podplomyki
Avatar użytkownika
kaola
 
Posty: 478
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 10:45
Lokalizacja: CHOTOMÓW

Powrót do Qchnia Gminna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron