Karkówka pieczona w piwie

Czyli Nasze gotowanie :)
Przepisy prosto z Jabłonny, Chotomowa i okolic.

Karkówka pieczona w piwie

Postprzez kaola » 3 gru 2012, o 17:52

składniki
Czosnek 4 ząbki
Gorczyca biała łyżka
Karkówka bez kości 1 kg
Korzeń imbiru 2-3 cm
Majeranek łyżeczka
Olej 1/2 szklanki
Papryka mielona słodka
Pieprz szczypta
Piwo szklanka
Sól
Sposób przygotowania
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wymieszać olej z mieloną papryką, czosnkiem, imbirem, pieprzem.
Marynatą posmarować mięso, odłożyć na 2 godz. do lodówki. Gorczycę utłuc w moździerzu.
Mięso natrzeć gorczycą oraz majerankiem i znów odłożyć na 2 godz. do lodówki. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć zamarynowaną karkówkę ze wszystkich stron na rumiano.
Zalać piwem,
wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piec 2 godz., co pewien czas polewając mięso powstającym sosem.
Upieczoną karkówkę pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.
Serwować z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami.

żródło:
http://smak.pl/przepisy/karkowka-pieczona-w-piwie
:08:
Avatar użytkownika
kaola
 
Posty: 478
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 10:45
Lokalizacja: CHOTOMÓW

Powrót do Qchnia Gminna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron