Składniki
mąka 400 gramów +
cukier puder 0.5 szklanki
soda oczyszczona 0.5 łyżeczki
masło 100 gramów +
jajka 2 sztuki
miód 2 łyżki +
przyprawy korzenne 1 łyżka
do dekoracji
wiórki kokosowe 40 gramów +
lukier biały 20 gramów +
lukier czerwony 20 gramów +
Porcje: 24
Sposób przygotowania
1Masło utrzeć z cukrem i miodem, następnie dodać jajka.
Osobno wymieszać mąkę razem z sodą, przyprawą korzenną, następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej i mieszać mikserem na wolnych obrotach.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na do lodówki na ok 30 minut.
Ciasto po schłodzeniu wałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 0,5 cm i wycinać ciasteczka za pomocą foremek do ciastek w kształcie serca.
Piec ok. 6-8 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzone pierniczki dekorować lukrem, kokosem i rodzynkami.
żródło
http://www.polska-gotuje.pl/przepis/mik ... asteczka-2
DZIEŃ Sw. MIKOŁAJA tu viewtopic.php?f=8&t=3689