Domek z piernika

Czyli Nasze gotowanie :)
Przepisy prosto z Jabłonny, Chotomowa i okolic.

Domek z piernika

Postprzez kaola » 12 gru 2012, o 12:57

Składniki na jeden domek:
•250 g mąki
•100 g miodu
•100 g cukru pudru
•60 g margaryny
•1 jajko
•1 płaska łyżeczka sody
•szczypta soli
•1 przyprawa do pierników
•kolorowe landrynki
Na lukier:
•cukier puder
•śmietana 30%
•barwniki
•cukier do zrobienie karmelu


Na blat przesiewamy mąkę z sodą i solą.
Dodajemy miód, jajko, cukier puder, margarynę, przyprawę do pierników.
Zagniatamy ciasto, żeby było gładkie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm.
Przykładamy szablony do ciasta i wycinamy elementy większe od szablonów o około 1 cm z każdej strony.
Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W ścianach wycinamy okna za pomocą kieliszka lub foremki.
W jednej ściance wycinamy drzwi.
Z ciasta, które zostanie robimy małe pierniczki.
Pieczemy około 6-7 minut aż się zarumienią, ale będą jeszcze miękkie.
Wyciągamy elementy z piekarnika i czekamy aż lekko przestygną.
Jeszcze ciepłe docinamy do wymiarów szablonów.
Ścinki zjadamy ze smakiem Landrynki kruszymy (pokruszone szybciej się rozpuszczą i możemy kombinować z kolorami). Wsypujemy je w otwory okienne (dość dużo) i pieczemy jeszcze chwilę, do rozpuszczenia się cukierków.
Blachę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut, żeby płynne landrynki zastygły.

Po całkowitym wystygnięciu pierników możemy zabrać się za konstruowanie domku.
Cukier (3 łyżki) rozpuszczamy na suchej małej patelni (uważamy, żeby nie przypalić).
Pierwszą ściankę przytrzymujemy przy podstawie domku i nożem nakładamy karmel wewnątrz na styku obu elementów. Trzeba bardzo uważać, żeby nie poparzyć się gorącym karmelem.
Postępujemy tak samo z następnymi elementami, nakładając karmel w miejscach gdzie elementy się stykają.
Jeśli karmel zastygnie można ponownie go podgrzać.

Kiedy domek jest już złożony przygotowujemy lukier.
Do miski wsypujemy cukier puder. Ilość zależy od tego ile lukru potrzebujemy.
Śmietanę dodajemy po łyżeczce i ucieramy na gładką masę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (lukier ma być gęsty, ale nie za bardzo, żeby można było go łatwo wyciskać ze szprycy).
Lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi, albo kakao, kurkumą, sproszkowaną papryką, blue curacao, sokiem malinowym. :14:

Lukrujemy domek i zostawiamy go na co najmniej dobę, żeby lukier dobrze wysechł.

Wcześniej przygotowujemy sobie szablony z papieru na ściany, dach i podstawę domku. Ilość ciasta jest przewidziana na domek o wysokości ok. 15 cm i długości ok. 15 cm.
żródło i więcej tu: http://gotowanie.net.pl/przepis/deser/domek-z-piernika
Avatar użytkownika
kaola
 
Posty: 478
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 10:45
Lokalizacja: CHOTOMÓW

Powrót do Qchnia Gminna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron