Tarta cebulowa z oliwkami.

Czyli Nasze gotowanie :)
Przepisy prosto z Jabłonny, Chotomowa i okolic.

Tarta cebulowa z oliwkami.

Postprzez kaola » 3 sty 2013, o 19:53

- składniki :14:

ciasto
Margaryna ok 70 gr
Mąka 2 łyżki
Sól szczypta
jajka - żółtka 2

Farsz
Oliwki zielone według uznania
Por 1 sztuka
Przecier pomidorowy 1 słoiczek
boczek/szynka 5 plastrów
cebula duża 3 sztuki
ser żółty starty według uznania

Sos Beszamelowy
Masło 2 łyżki
Mleko 3/4 szklanki
Mąka 2 łyżki
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Sos : Masło roztapiamy i dodajemy mąkę.
Kiedy całość wymieszamy dodajemy powoli mleko do jednolitości.
Doprawiamy do smaku - sól i pieprz.
Ciasto Mąkę, sól, margarynę i żółtka łączymy razem.Wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę.
W razie potrzeby dodajemy albo mąki ,albo w razie gdyby ciasto nie chciało się nam zagnieść - 2 łyżki mleka.
Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
W formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto.
Spód dziurkujemy widelcem.
Sam spód pieczemy ok 15 minut. 2 cebule kroimy w talarki.
Lekko solimy.
Jedną cebulę ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy (do rozsmarowania na spód ciasta).
Boczek/szynkę podsmażamy na patelni. I łaczymy z przyprawami.
Pora kroimy w talarki. I układamy na podpieczonym spodzie.
Najpierw wykładamy naszą bazę - startą cebulę, dodajemy przecieru pomidorowego, boczku.
Na samym wierzchu układamy talarki cebuli i pora.
Pod koniec pieczenia dodajemy odrobinę startego sera.
Na 10 minut przed końcem pieczenia całość zalewamy sosem beszamelowym.
I układamy przekrojone oliwki.

żródło:
http://smak.pl/przepisy/tarta-cebulowa-z-oliwkami
Avatar użytkownika
kaola
 
Posty: 478
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 10:45
Lokalizacja: CHOTOMÓW

Powrót do Qchnia Gminna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron