Strona 1 z 1

Rosół po jerozolimsku

PostNapisane: 3 sty 2013, o 20:09
przez kaola
- składniki
Pieprz szczypta
Porcja rosołowa 50 dag
Rodzynki łyżka
Sól
Tymianek świeży
Wołowina bez kości 50 dag
Włoszczyzna


Sposób przygotowania
Wołowinę umyć, zalać 2,5 l zimnej wody, posolić i gotować na małym ogniu (wywar powinien tylko lekko „mrugać").
Pod koniec dodać kurę oraz umytą, oczyszczoną i obraną włoszczyznę.
Gotować rosół, aż warzywa i mięso staną się dostatecznie miękkie.
Mięso wyjąć (można je wykorzystać do innych celów), rosół przecedzić.
Dodać do niego opłukane rodzynki i tymianek.
Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem.


żródło:
http://smak.pl/przepisy/rosol-po-jerozolimsku