Strona 1 z 1

Faworki domowe zrób sam

PostNapisane: 6 lut 2013, o 21:11
przez kaola
Pyszne Faworki
Składniki:
2 szklanki mąki
jajo
2-3 żółtka
2 łyżki miękkiego masła
1/3 szklanki śmietany
2 łyżki cukru pudru
łyżka octu 6-proc. albo 2 łyżki rumu lub winiaku
szczypta soli
po 40 dag smalcu i oleju do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu lub alkoholu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi.
Zagniatać, aż wytworzą się w nim pęcherzyki powietrza, a potem odstawić na 1-2 godz.
Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm.
Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez otwór.

:14:
Wkładać faworki na mocno rozgrzany tłuszcz (jego powierzchnia powinna lekko drgać, ale nie powinien dymić).
Gdy się zrumienią, przewracać je na drugą stronę.
Po usmażeniu układać na bibule lub papierowym ręczniku, by ociekły z tłuszczu.
Rozkładać faworki warstwami na półmiskach i oprószać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.