Kiełbaski w cieście zrób sam

Czyli Nasze gotowanie :)
Przepisy prosto z Jabłonny, Chotomowa i okolic.

Kiełbaski w cieście zrób sam

Postprzez kaola » 15 lut 2013, o 18:01

Kiełbaski w cieście
:06:
czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

Składniki:

20 małych (10cm) białych kiełbasek, lub 10 większych
Ciasto:

300 g mąki
20 g drożdży
szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka cukru
spora szczypta soli
oliwa lub miękkie masło 20 ml (łyżka)

Rozpuszczamy drożdże z cukrem w wodzie, dodajemy mąkę. Jeśli mąki jest za mało, dosypujemy, aby uzyskać niekleistą, nie za gęstą konsystencję ciasta drożdżowego. W międzyczasie dodajemy też sól.
Wyrabiamy chwilę, po czym dodajemy tłuszcz i wyrabiamy jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Włączamy piekarnik na 170 stopni, lub 160 z termoobiegiem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, bierzemy połowę i rozwałkowujemy na prostokąt, który następnie kroimy w około trzycentymetrowe paski. więcej czytaj tu : http://www.wielkapysznosc.pl/kielbaski-w-ciescie/

żródło: http://www.wielkapysznosc.pl/kielbaski-w-ciescie/
Avatar użytkownika
kaola
 
Posty: 478
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 10:45
Lokalizacja: CHOTOMÓW

Powrót do Qchnia Gminna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość