Chleb pszenno-żytni (na drożdżach) (Siostry Anieli z Anielskiej Kuchni)

50 dag mąki pszennej
50 dag mąki żytniej
1 szkl. mleka
4 dag drożdży (świeżych)
1/2 l ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
kminek (opcjonalnie)
- rozkruszamy drożdże do letniego mleka i dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
- do miski wsypujemy obie mąki i sól (i kminek), mieszamy
- gdy drożdże podrosną dodajemy je do mąki i dodajemy stopniowo ciepłą wodę, dobrze wyrabiamy
- ciasto musi być gęste, dobrze wyrobione i odchodzić od miski (i od ręki)
- wyrobione ciasto posypujemy lekko mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia
- po około 30 minutach, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski na stolnicę i jeszcze raz przerabiamy, formujemy 2 podłużne bochenki do dużych keksówek
- gdy ciasto wyrośnie (po ok. 1 godz.) pieczemy je w 250 stopniach przez 1 godzinę
film tu :
http://wideo.onet.pl/religia-pieczony-c ... 146,w.html
żródło: http://pomaranczowykotwkuchni.blogspot. ... nieli.html