Przepisy kulinarne.

Czyli Nasze gotowanie :)
Przepisy prosto z Jabłonny, Chotomowa i okolic.

Przepisy kulinarne.

Postprzez szumski » 20 lis 2006, o 15:32

W.g. starej włoskiej zasady wspólne jedzenie i picie wina najbardziej jednoczy społeczności. Widać to choćby na filmach, Ojciec Chrzestny i Rodzina Soprano to klasyka.

Proponuję dzielić się z forumowiczami ciekawymi przepisami albo własnymi pomysłami kulinarnymi.

Precz z fast foodami. Pozdr.
szumski
Kłusownik kołtuństwa
 
Posty: 4874
Dołączył(a): 29 sie 2006, o 06:21

Postprzez MISIO » 20 lis 2006, o 16:33

8) Tu mogę się również wykazać, przy mojej diecie, mam wiele sprawdzonych przepisów na ciekawe surówki.
http://machnas.ubf.pl/ - ZAPRASZAM
http://www.machnas.fora.pl/ - forum sportowe
GRUPA BIEGOWA CHTMO LICZY 95 biegaczy - zapraszamy kolejne
http://www.facebook.com/pages/Grupa-Biegowa-Chtmo/198597396825483 Kto jeszcze nas nie polubił na facebooku?
Avatar użytkownika
MISIO
 
Posty: 3271
Dołączył(a): 24 cze 2006, o 14:00
Lokalizacja: Chotomów

Postprzez eliza » 20 lis 2006, o 17:18

panie Szumski na gotowaniu też się znasz ?...jakiś wybryk natury :D
ci dzisiejsi mężczyźni :wink:
eliza
 
Posty: 457
Dołączył(a): 20 mar 2006, o 12:55
Lokalizacja: chotomów

Postprzez szumski » 20 lis 2006, o 17:49

Że wybryk to widać z moich wypowiedzi na innych stronach. Gotowanie to zimna kalkulacja: więcej lubczyku można żonie dosypać. Pozdr.
szumski
Kłusownik kołtuństwa
 
Posty: 4874
Dołączył(a): 29 sie 2006, o 06:21

Postprzez Joanna Kajdanowicz » 20 lis 2006, o 18:40

No to ja pierwsza zacznę od super przepisu. Ultrałatwy w wykonaniu, w dodatku mało roboty i nadaje się dla gości. Aha i zapomniałam dodać, że pycha!

Karkówka w sosie cebulowym:
1,2 kg karkówki
ok. 0,5 kg pieczarek
4 gęste śmietany (takie po 200 ml)
2 zupy cebulowe Knorr'a (w proszku i koniecznie tej firmy)
sól, pieprz, Vegeta lub Jarzynka, Kucharek itp.

Wykonanie:
Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm i ciasno ułożyć na blasze (nie trzeba jej niczym smarować). Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, które następnie układamy na karkówce. Śmietanę wymieszać z zupami cebulowymi Knorr'a z dodatkiem soli, pieprzu i Vegety (po troszku do smaku). Tak powstały sos wylewamy na karkówkę pokrytą pieczarkami i odstawiamy na 2 godz. Po odstaniu karkówkę można piec - 1,5 godz. w 180 st. (piekarnik gazowy) lub 1 h 15 min. w piekarniku elektrycznym z nawiewem.

Uwaga: w przypadku wizyty gości, jak ktoś nie chce się bawić w przygotowania przed ich przyjściem, można wszystko przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki, a następnego dnia tylko upiec.

Smacznego :D
Avatar użytkownika
Joanna Kajdanowicz
 
Posty: 424
Dołączył(a): 16 maja 2006, o 09:12
Lokalizacja: Chotomów

Postprzez MISIO » 20 lis 2006, o 21:26

Sałatka ryżowo-rybna

1/4 makreli wędzonej, pół torebki ryżu brązowego, kilka liści sałaty lodowej, 3-4 łyżki groszku z puszki, koperek, cykoria, brokuły, łyżka oleju roślinnego, przyprawa fit up Knorra do sałatek.

Makrelę staranie czyścimy z ości i rozdrabniamy widelcem. Ryż gotujemy i studzimy. Do ostudzonego ryżu dodajemy makrelkę i resztę składników. Rewelacja :P
http://machnas.ubf.pl/ - ZAPRASZAM
http://www.machnas.fora.pl/ - forum sportowe
GRUPA BIEGOWA CHTMO LICZY 95 biegaczy - zapraszamy kolejne
http://www.facebook.com/pages/Grupa-Biegowa-Chtmo/198597396825483 Kto jeszcze nas nie polubił na facebooku?
Avatar użytkownika
MISIO
 
Posty: 3271
Dołączył(a): 24 cze 2006, o 14:00
Lokalizacja: Chotomów

Postprzez General » 21 lis 2006, o 10:54

Kolacja na wieczór sobotni
Składniki:
3/4 litra wódki, 2/3 kg. ogórków kiszonych, obojetny napój gazowany lub kompot ze spiżarni, jakikolwiek sok owocowy 1L.
Przygotowanie :
Wódkę chowamy w zamrażalniku a w chłodziarce ustawiamy napój gazowany (lub kompot) oraz sok owocowy.
Ogórki kromy na cztery lub na dwa w zależności od upodobań.
Wyjmujemy z kredensu dwa kieliszki (mogą być literatki), dwie szklanki do drinków i dwie zwykłe szklanki "herbacianki".
Dzwonimy do sąsiada informując go o poczynionych przygotowaniach.
Przeważnie sasiad przychodzi ze swoją "kolacją" a nie żadko z żoną w takim wypadku problem uzupełnienia "kolacji" w sklepie nocnym już nam odpada.
Spożycie:
Najpierw nalewamy dwa drinki w uprzednio przygotowane szklanki naszym drogim Paniom(bardzo ważne !!!) co by wyeliminować późniejsze kwękanie przez fakt uczesniczenia takowych w spożyciu.
Rozpoczynamy konsumpcje naszej "kolacji", potem spożywamy kolację sąsiada. W wypadku gdy czyjemy się jeszcze głodni a świt jeszcze nie nastał wyciągamy "Koniaczek" zakitrany na czarną godzinę który spożywamy( jeśli siłki pozwolą) w całości.
W niedziele umieramy gdzieś tak do południa wypijając gigantyczne ilości "mokrego"(nie konsumujemy już "kolacji" bo w poniedziałek musimy być świezi i pachnący w pracy).
Twarde jednostki mogą "kolację" powtórzyć w następną sobotę z innym sąsiadem ale to już będą "sporty ekstremalne"!!!!! :wink:
Avatar użytkownika
General
 
Posty: 871
Dołączył(a): 11 paź 2006, o 14:06
Lokalizacja: Chotomów

Postprzez szumski » 21 lis 2006, o 11:05

Lux, co do szczegółów technicznych "Najpierw nalewamy dwa drinki w uprzednio przygotowane szklanki naszym drogim Paniom(bardzo ważne !!!) co by wyeliminować późniejsze kwękanie przez fakt uczesniczenia takowych w spożyciu." mam inną metodę za wszelką cenę nakłonić panie żeby to one nalały po pierwszym - kwękanie wyeliminowane na 200% a jeszcze w niedzielę muszą biegusiem rosoła na kaca zrobić bo przecież to one nas zaszczepiły. Pozdr.
szumski
Kłusownik kołtuństwa
 
Posty: 4874
Dołączył(a): 29 sie 2006, o 06:21

Postprzez janka » 21 lis 2006, o 12:03

I dlatego nie lubie Makłowicza w niedziele bo wtedy po obejrzeniu tego programu zmeczonemu mezowi zaczynaja dopiero kiszki pracowac i lodowka z zawartoscia to za mało. I tak co niedziela.U was podobnie?
janka
 

Postprzez szumski » 21 lis 2006, o 16:46

Problem jest taki, że nigdy nie powtórzę identycznej potrawy, bo robię na oko, ale piu o meno dzisiaj lasagne.

Podstawa duży ostry nóż, żadne tam ząbkowane wynalazki z tele-zakupów, twarda deska - ja mam klejonkę z bambusa, wszystkie łopatki, chochelki, szczypczyki drewniane - mam też z bambusa.

Lasagne dla wegetarian:
-op. szpinaku rozdrobnionego
-op. fety
- 2 cebule
- 2;3 ząbki czosnku
- zioła dużo różnych najlepiej świeże ale mogą być prowansalskie
- ser tarty (mozarella) lub zetrzeć samemu
- lasagne all uowo z Leader Price (inne trzeba spażać, sklejają się i koszmar) te są gotowe do użycia
- oliwa z oliwek ( nigdy z Leader Price)
- sól, pieprz, dla odważnych czuszka

Cebulę kroimy w kosteczkę i zeszkliwiamy na oliwie, czosnek wyciskamy na patelnię w końcowej fazie szkliwienia cebuli, lub można oddzielnie na głebokiej oliwie ale szkoda czasu. Wszystko razem dokładnie mieszamy (wody ze szpinaku nie odcedzać, chyba, że ktoś lubi lasagne chrupiące)
Blaszkę smarujemy oliwką wykładamy płatki lasagne tak aby zakryć dokładnie dno ale żeby nie zachodziły na siebie- ew. dokrajamy paski. Przekładamy farszem 3-4 razy tak aby ostatnią warstwę przykryć farszem, posypujemy tartym serem-obficie. Blaszkę zawijamy w folię-sreberko, do piekarnika, 180 st.C., 45min. funkcja: góra-dół.

To samo można powtórzyć z mięsem mielonym zamiast fety, uprzednio podsmażając je na oliwie.

Lasagne frutti di mare.
-frutti di mare głęboko mrożone (żadnych wynalazków ze słoika)
-ryba panga, równie delikatna jak sola a o wiele tańsza
reszta jak wyżej (bez szpinaku i fety)
Robaki sparzamy przez 5min, odcedzamy, wywar odstawiamy.
Lasagne przekładamy robakami i rybą. Do wywaru wsypujemy cebulę, czosnek, zioła-mieszamy. Po posypaniu serem ostatniej warstwy polewamy wywarem i do piekarnika jak wyżej.
Proponuję zawsze odważnie z cebulą, czosnkiem i ziołami, tutaj podałem takie średnie ilości.

Wszystko to robiłem, jadła cała rodzina i wszyscy żyją. Zaleta jest taka, że dość szybkie w przygotowaniu.
Jak ktoś wypróbuje i przeżyje podam różne sposoby na polentę - również z dodatkami typowo polskiej kuchni. Pozdr.
szumski
Kłusownik kołtuństwa
 
Posty: 4874
Dołączył(a): 29 sie 2006, o 06:21

Następna strona

Powrót do Qchnia Gminna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron