Przepisy kulinarne.

Czyli Nasze gotowanie :)
Przepisy prosto z Jabłonny, Chotomowa i okolic.

Postprzez nowy mieszkaniec » 27 lis 2006, o 16:27

No ja wiem...tak ze 30 deko-jak na 1/2 ananasa.
Generalnie to można sobie dobierać te składniki w/g uznania., bo tu każda rzecz daje coś innego, inny smak. Słodkie,gorzekie, cierpkie i jak sie to razem wymiesza to daje fajny efekt.
nowy mieszkaniec
 

Postprzez hiena » 14 gru 2006, o 22:18

Suuper!!!!! Sałatka Gyros....
Pierś kurczaka pokroić w paski, na oleju usmażyć ok. 2 min/ Gorące jak tylko skończymy smażyć dodajemy torebkę przyprawy Gyros /najlepiej Knorra/.Przykryć i ostudzić.
W szklanym naczyniu warstwami układać, kurczaka, warstwa keczupu,drobno pokrojona cebula, drobno pokrojony ogórek konserwowy, warstwa majonezu, warstwa ketchupu. Na to puszka odsączonej kukurydzy, następnie warstwa pokrojonej w paski kapusty pekińskiej. Na kapustę, papryka czerwona pokrojona w kostkę. Do lodówko, po godzinie można szamać. Jest pyszne!!! Kolacja sobotnia super przepis. Ja to lubię jak słodkie mleko. Przysłowia są podobno mądrością narodów /nawet ta durnego jak ten/. Więc:
Wodę niech piją zwierzęta, mleko zaś niemowlęta.
A ludzie w trudzie niech piją wódzie.
Lubię gotować, moja specjalność to sałatki i potrawy mięsne, ale zgubiłem przepis mojej babki. Może ktoś z Was go ma. Mianowicie - jak się robi omlet bity z jaguara pyty?
hiena
 

Postprzez szumski » 20 gru 2006, o 09:41

No Kochani święta tuż, tuż a Wy się ociągacie? Czyżbyście chcieli zachować najlepsze przepisy dla siebie? Pozdr.
szumski
Kłusownik kołtuństwa
 
Posty: 4874
Dołączył(a): 29 sie 2006, o 06:21

Postprzez szumski » 29 gru 2006, o 15:19

Dzisiaj robię cannelloni z nadzieniem chili con carne.

Gdybym do jutra nie odezwał się na forum to zaopiekujcie się moimi dziećmi i świnkami. Pozdr.
szumski
Kłusownik kołtuństwa
 
Posty: 4874
Dołączył(a): 29 sie 2006, o 06:21

Postprzez Kasia » 14 maja 2007, o 21:40

Moje kochane żarłoki, jak tak dalej pójdzie to otwrzymy wspólne " swojskie jadło" w Chotomowie ;)

Podaję Wam przepis na ekstra sałatę , którą podaje się z sosem na gorąco:
Sałata według uznania: sałata , pomidor, ogórek, czerwona cebulka, jajka ugotowane i PRZEDE WSZYSTKIM kawałeczki kurczaka podsmażane w sezamie , i to wszystko na co mamy ochotę - wymieszać.

SOS : pół szklanki soku pomarańczowego zagotować ze słoiczkiem majonezu light ( mieszać szybko to się nie zważy) , zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę curry. ( ja sypię " na oko" )+ sól, pieprz do smaku. Ponownie zagotowywujemy ok. 2-3 minut.
Gorącym sosem polewamy sałatę i podajemy z bagietkami . Sałatę można lekko posypać płatkami migdałowymi .

SMACZNEGO :D
Kasia
 

Postprzez Assessander » 15 maja 2007, o 08:02

taka nowoczesna wersja sałatki Cezara to jest
Assessander
 

Postprzez eliza » 15 maja 2007, o 08:41

Kasiu
przepis brzmi smakowicie
jeszcze kilka takowych poproszę komunię mam za chwilkę i szukam czegoś fajnego ale niezbyt pracochłonnego :)
eliza
 
Posty: 457
Dołączył(a): 20 mar 2006, o 12:55
Lokalizacja: chotomów

Postprzez Kasia » 15 maja 2007, o 11:19

Eliza kochanie, wpadnij Ty do mnie to dam Ci caaaaały tabun super przepisów, które nie wymagają "pilnowania" i są "czasooszczędne".
A przy okazji kawkę wypijemy :D
Pozdrawiam.
:)
Kasia
 

Postprzez Kasia » 21 maja 2007, o 11:24

Eliza ( i nie tylko) ,

Szybki przepis ( no , w miarę szybki) na super dobrą sałatkę :

Kurczaka ( mogą być udka, piersi i inne części ciała) ugotować , pokroić w kostkę i obsmażyć w soku ananasa ( z puszki - wlać około pół szklanki)

pokroić sałatę ( najlepsza lodowa lub pekińska) , dodać pokrojonego w kostkę ananasa ( cała puszka), jedną cebulę ( drobne krążki), kukurydzę z puszki i naszego ostudzonego kurczaka.

Lekko osolić , dodać majonez i ....palce lizać
Kasia
 

Postprzez eboloczko » 23 maja 2007, o 07:50

Proponuję skrzydełka kurczaka dla leniwych łasuchów:

skrzydełek ile się da - ja robię 1,5 kg to mi jakoś wystarczy na 2 dni :)
miód - mały słoik
sos sojowy (dwie male lub jedna duża butelka)

wrzucamy skrzydełka do michy
wywalamy na to miód i zalewamy sosem sojowym
mieszamy - ja robię to rękoma, ale można użyć bardziej cywilizowanych metod

UWAGA
nie dodajemy żadnych innych przypraw choćby nas kusiło

piec w piekarniku 180-200 do zarumienienia, ok. godziny
ja lubię, jak się miód skarmelizuje i skrzydełka są ciemno-brązowe, dośc mocno podpieczone
najlepsze na zimno jedzone rękoma

Przepis podaję "na oko" bo to nieistotne, czy się da mniej czy więcej miodu, sosu
zazwyczaj wychodzi pysznie - ale jedna uwaga, miód najlepiej lipowy

PALCE LIZAĆ :D

Pozdrawiam, Ewa
Jak ja czasem nie lubię internetu!
Avatar użytkownika
eboloczko
 
Posty: 113
Dołączył(a): 17 wrz 2006, o 15:18
Lokalizacja: Chotomów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Qchnia Gminna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość